Tävlingsgrenar i friidrott

Friidrott är ett samlingsnamn på en mängd olika sportgrenar. Friidrott har anor så långt tillbaka som till de olympiska spelen under antiken, då friidrott var omnämnd. Under de ursprungliga olympiska spelen sprang de tävlande i ett stadium som var cirka 180 meter långt. De olympiska spelen utökades senare så att löpsträckorna blev längre och att mångkamp introducerades. Friidrotten är idag en mer global sport jämfört med många andra sporter i världen. Det är många länder som har haft medaljörer i de olympiska spelen som till exempel åren 2000 och 2004 när 51 olika länder var representerade på prispallen.

Sanna Kallur ville till OS

För sex år sedan tävlade Sanna Kallur, en folkkär friidrottsprofil, i hundra meter häck i New York. Sedan dess har hon brottats med skador de senaste åren, som bland annat har resulterat i en operation i underbenet. Hon har gått igenom mycket rehab- och uppbyggnadsträning de senaste sex åren. Sanna Kallurs mål var att bli frisk från skador och komma till OS i Rio sommaren 2016. Susanna Kallur har gjort comeback i 100 meter häck i landslaget i samband med tävlingen Nordenkampen som var i Växjö. Vid den tävlingen hade hon inga skadekänningar och hon har därefter kunnat fokusera på häckträningen.

Friidrottens olika tävlingsgrenar

Inom friidrotten finns många tävlingsgrenar. När det gäller löpning finns både kort-, medel-och långdistanslöpning. Med kortdistans menas sträckor som 60, 100 och 110 meter. Medeldistanssträckorna är längre än 400 meter och kortare än 5000 meter. Sträckorna för långdistans är mellan 5000 meter och ett maratonlopp. Det finns även häcklöpning i olika distanser. Förutom löpning finns hoppgrenar som längdhopp, höjdhopp, tresteg och stavhopp. Inom friidrott tävlar man även i kastgrenar såsom kulstötning, diskuskastning, släggkastning och spjutkastning. En särskild gren i friidrotten är mångkamp. Här tävlar man i olika grenar och samlar poäng som i slutet läggs ihop. Den med flest poäng vinner. Slutligen är gång också en friidrottsgren och de vanligaste sträckorna är 20 och 50 km.