Friidrott för veteraner

Friidrott förknippas ofta med barn- och ungdomsverksamhet samt elitidrott men det finns även de som tränar och tävlar inom friidrott långt upp i åldrarna. Det anordnas både SM, VM och DM-tävlingar för tävlande som är 35 år eller äldre och därmed klassas som veteraner.

Att träna friidrott på veterannivå gör att du håller dig stark och pigg men det gäller att vara uppmärksam på eventuella skadekänningar. Med högre ålder kommer ålderstecknen krypande och risken för skador ökar. Genom att alltid värma upp ordentligt och vara noga med sömn och kost har du större chans att förbli skadefri. Om du börjar känna av smärta är det viktigt att söka hjälp på ett tidigt stadium för att få behandling innan problemet har förvärrats. Artros är en av de vanligaste ledsjukdomarna i världen och drabbar ofta äldre människor. Om du misstänker att du lider av artros gäller det att snabbt söka behandling för att komma tillbaka till träningen så fort som möjligt. På webbplatsen https://www.artros.org kan du läsa mer om

vad artros är och hur du kan behandla artros på bästa sätt.

Träning för veteranfriidrottare

För att bli en framgångsrik veteranfriidrottare gäller det att hitta tid i vardagen för kontinuerlig träning. Om du är pensionär är det förstås lättare att hinna med flera träningspass i veckan men om du är i medelåldern och har både barn och heltidsjobb blir det en större utmaning. Ofta går det att få tid till några träningspass varje vecka men för att tillgodogöra sig träningen krävs även tid till återhämtning som vila och bra kost. Försök därför att dra ner på andra engagemang och intressen om du märker att du inte hinner sova ordentligt eller om du känner dig sliten och behöver vila mer.

Hur träningen för en veteranidrottare ser ut beror helt och hållet på vilken gren det gäller. Idrottare inom kastgrenar, hoppgrenar och löpgrenar tränar på olika sätt och fokuset för exempelvis en kulkastare eller höjdhoppare är att träna in en effektiv teknik medan träning för 5000 meter till stor del handlar om att träna på uthålligheten.

Om du vill komma igång med veteranfriidrott

Om du bor i Stockholmsområdet kan du testa på friidrott gratis hos vissa friidrottsklubbar. Alla som är över 35 år är välkomna att testa på både löpning, längdhopp och övriga friidrottsgrenar och det krävs inte någon tidigare erfarenhet av friidrott. Om du inte har möjlighet att ta dig till träningstillfällena i Stockholm kan du istället kontakta din lokala friidrottsklubb för att höra om de har en veteransektion som du kan komma och provträna med. Är du enbart intresserad av löpning kan du även leta upp renodlade löparklubbar i ditt närområde. Tack vare de senaste 10 årens löparboom har det uppstått flera olika löparklubbar runt om i Sverige som välkomnar både nybörjare och erfarna motionärer.