För många friidrottsintresserade är mångkamp det verkliga huvudnumret under EM, OS, VM och andra stora tävlingar. Det kan sägas vara den ultimata kraftmätningen där mångsidiga atleter gör upp i en tävlingsform som spänner över många klassiska friidrottsgrenar. Genom ett intrikat poängsystem vägs prestationerna samman och en sammanlagd vinnare koras. Flera mångkampare är så pass skickliga att de hade kunnat ta sig till finalerna inom enskilda grenar. Karolina Klyft, vår svenska superstjärna i grenen, höll till exempel så hög kvalitet som längdhopperska att hon fortsatte med det efter att hon slutat med mångkamp. Mångkamp är en väldigt spännande tävlingsform att följa och det är sällan avgjort före sista grenen som är 1500 meter löpning. En tuff avslutning på ett hårt program. I denna artikel ska vi titta på en av vår tids stora friidrottstalanger och gå igenom hur det kan vara klokt att tänka när man lägger upp träningen som mångkampare.
Bianca Salming är vårt framtidshopp
När det gäller utomhusmästerskap i mångkamp tävlar damer i grenarna: 100 meter häck, höjdhopp, 200 meter, kulstötning, längdhopp, spjut och 800 meter. För herrar gäller: 100 meter, längdhopp, kulstötning, höjdhopp, 400 meter, 110 meter häck, diskus, stavhopp, spjutkastning och 1500 meter. I framtiden kommer troligen även damer att tävla i tio grenar utomhus. Inomhus tävlar både herrar och damer i färre grenar eftersom det inte är lika gott om plats som på utomhusarenor. Sverige har haft flera framgångsrika tiokampare på både herr- och damsidan. Bianca Salming är en lovande mångkampare som gått från klarhet till klarhet på senare år. Hennes bästa gren är för närvarande höjdhopp. Faktum är att hon med sitt personbästa på 190 cm hör till de bästa i Sverige inom höjdhopp och det finns de som hävdar att hon borde överväga att koncentrera sig på höjdhopp istället för mångkamp. Bianca som tidigare spelat mycket ishockey (hon är dotter till legendaren Börje Salming) är stark och duktig även i kastgrenarna. Hon behöver däremot bli snabbare för att kunna nå riktigt bra resultat i de korta löpgrenarna samt längdhopp.
Hur tränar man för tiokamp?
Att lägga upp sin träning så att den ger största möjliga utslag på det totala antalet poäng är den stora utmaningen för mångkampare. Att nöta teknik i en enskild gren ger bara utslag i en av tio grenar, det kan tyckas vara slöseri med tid men det kan också vara så att man har många poäng att tjäna på att förbättra tekniken i sin sämsta gren. Däremot brukar det inte finnas lika många poäng att vinna på att förbättra sig inom det område där man redan är väldigt stark. Att träna styrka, snabbhet och explosivitet är däremot något som kan ge resultat i de flesta av grenarna i mångkamp. Denna tävlingsform handlar också om att kunna prestera på topp två långa tävlingsdagar i följd. Det är en stor fysisk så väl som mental urladdning som krävs av de tävlande. Visste du att din klubb kan designa egna Papperskassar med tryck av så hög kvalitet att de passar för träningskläderna?