Pengar inom friidrotten

Friidrott är en klassisk idrott som många svenskar gärna följer. Sporten, om man ser till antalet åskådare under de stora galorna, är ganska stor även internationellt. Antalet utövare är dock ganska litet jämfört med många andra sporter och det är inte särskilt många som lever som professionella atleter. För att kunna ha friidrott som yrke i Sverige måste man hålla landslagsklass och även då kan det vara lite svårt att få verksamheten att gå runt. I den här texten ska vi titta på man kan få in pengar som friidrottare. En sak sak som är intressant att notera redan här i inledningen är att det är mycket stora inkomstskillnader. De stora stjärnorna som är med och konkurrerar om OS och VM guld uppmärksammas stort i media och kan även slå mynt av det rent ekonomiskt. För många är friidrott den viktigaste OS grenen, även om de aldrig följer sporten förutom under just OS. Flera friidrottare hör till de atleter i världen som tjänar mest på sport, alla kategorier.

Prispengar, stipendier och betalda omkostnader

Att träna och tävla på elitnivå kostar massor av pengar. Det är en dyr livsstil. Även om man inte har en hög lön som aktiv friidrottare kan man få det att gå runt genom att Svenska friidrottsförbundet och andra som satsar på sporten står för alla omkostnader i samband med resor och läger och betalar ut bidrag och träningsstipendier. Detta gäller inte enbart seniorer i landslaget utan även unga och lovande friidrottare får ofta möjlighet att satsa på sin sport. Det finns en del prispengar i sporten, framförallt för de allra bästa friidrottarna som gör upp under så de kallade Golden league tävlingarna. Utöver dessa är prispengarna rätt små och det krävs som sagt att man är på hög nivå för att kunna leva på sporten. Daniel Ståhl som vann ett VM silver fick omkring en kvarts miljon i rena prispengar och säkert även en bonus från sina sponsor. En hygglig slant men kanske inte om man betänker att han alltså var näst bäst i världen i sin idrott. män tjänar mer än kvinnor inom friidrott men det finns många idrotter där skillnaderna är mycket större.

Personliga sponsorer är viktiga

Vad finns det för andra sätt att tjäna pengar på friidrott? NHL kläder är populärt men det är inte ofta man ser någon gå omkring i ett plagg med namnet på en friidrottsklubb tryckt över bröstet. Det beror till stor del på att friidrott är en individuell idrott och klubbarna är inte alls lika starka varumärken som när vi talar om de stora lagsporterna. En friidrottare måste istället vara sitt eget varumärke och det kan man bli genom att alltid ställa upp på och ge ett gott intryck i media. Detta är något som kan leda till fina sponsoravtal och en karriär som inte tar slut bara för att slutar att tävla. Carolina Klüft, Patrik Sjöberg och Kajsa Bergkvist är exempel på stjärnor som blev så stora och folkkära att människor i Sverige bryr sig om dem. Även nu, långt efter det att de avslutat sin karriärer som aktiva idrottare. För de stora stjärnorna inom friidrotten är sponsorintäkterna en mycket viktig del av vad de kan tjäna på sin idrott.