Tiokamp

Bland de idrotter som finns i Sverige är det i huvudsak bollsporter, tätt följt av racketsporter som lockar barn och ungdomar in i idrottens värld. Men även skidsport och till viss del även motorsport intresserar barn och ungdomar.

I denna artikel ska vi då lägga vårt fokus på en annan idrott som är ganska populär bland oss svenskar, nämligen friidrott. Friidrott är ett samlat namn för de olika grenar som är inkluderade i friidrotten. I Sverige har vi genom åren tagit fram flertalet stora stjärnor som stått högst upp på prispallarna i stora mästerskap och fått en medalj av ädlaste valör runt halsen. Exempel på dessa är Patrik Sjöberg, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Carolina Klüft och Stefan Holm. Den sistnämnda kunde man ofta se torka sin svett med ett badlakan med tryck innan han förberedde sig för sitt nästa hopp. Det är framför allt i hoppgrenar vi svenskar har varit framgångsrika, samtidigt som vi nästan aldrig varit framgångsrika i någon form av löpning.

Vill man verkligen utmana sin kropp och samtidigt få en rolig och omväxlande träning ska man ge sig på grenen tiokamp. Då får man nämligen träna och tävla i följande grenar:

100 meter. En löpgren där man kort och gott ska löpa 100 meter så snabbt som möjligt. Världsrekordet på 100 meter är 9,58 sekunder.

Längdhopp. Här gäller det att springa snabbt fram till avstampsbrädan för att sedan hoppa så långt som möjligt ner i en sandlåda. Världsrekordet är 8,95 meter.

Kulstötning. I kulstötning befinner man sig i en liten ring varifrån man ska stöta kulan så lång som möjligt utan att trampa utanför ringen. Kulan väger 7,26 kilo. Världsrekordet ligger på 23,12 meter.

Höjdhopp. I höjdhopp ska man ta en ansats för att sedan hoppa över en ribba och landa på en tjock madrass. Världsrekordet i höjdhopp är 2,45 meter.

400 meter. 400 meter motsvarar ett varv runt en friidrottsbana i normalstorlek. Här är det inget annat att tänka på än att gå i mål så snabbt som möjligt. I denna gren är världsrekordet på tiden 43,03.

110 meter häck. Här löper man på en raksträcka med 10 häckar (hinder) längs vägen som man ska hoppa över. Häckarna är lite drygt en meter långa. Världsrekordet är på 12,80.

Diskus. Här ska man kasta en diskusskiva så långt som möjligt. Världsrekordet ligger på 74,08 meter.

Stavhopp. Här ska man med hjälp av en stav ta sig över en ribba. Världsrekordet ligger på 6,16 meter.

Spjutkastning. Här ska man precis som i diskus kasta så långt som möjligt, men denna gång med ett spjut. Världsrekordet ligger på hela 98,48 meter.

1500 meter. Här är det återigen bara löpning som gäller från start till mål. Världsrekordet ligger på 3 minuter och 26 sekunder.

Världsrekordet i tiokamp innehas av fransmannen Kevin Mayer som samlade ihop hela 9126 poäng år 2012. Det svenska rekordet innehas av Nicklas Wiberg som lyckats få 8406 poäng.

Låter detta som en friidrottsgren för dig? I så fall har du många roliga träningstimmar framför dig. Kanske blir även du första svensk att komma över 8500 poäng. Vi hoppas verkligen på det!