Därför är återhämtning viktigt

Många tränar mycket som ett steg i att uppnå god hälsa. Dock kan det få motsatt effekt om man inte lyssnar på sin kropps signaler. Att träna är alltid positivt och bra för kroppen, men återhämtning är lika viktigt för att kunna uppnå de resultat och mål man har satt upp. Ibland är det svårt att ta en paus när man känner att man gör framsteg, men att låta kroppen vila mellan ansträngningarna är endast positivt och gör att du blir ännu piggare och mer hälsosam i det långa loppet.

Signaler på att du tränar för mycket

Att träna är alltid positivt och bra för kroppen. Dock måste träningen följas av rätt återhämtning för att du ska kunna uppnå rätt resultat och mål med din träning. Några varningstecken på att du tränar för mycket är att du känner dig trött i stället för pigg av träning. Dina ben och armar känns tunga och du har som en konstant träningsvärk som inte går över. Detta kan vara tecken på överträning. Andra tecken kan vara att du alltid känner dig törstig och är ofta sjuk fastän du försöker hålla dig frisk och tränad. Det är viktigt att ta dessa signaler på allvar.

Träna rätt med bra balans

När du har hittat rätt balans mellan träning och återhämtning kan det vara dags att fokusera på andra delar. Om du löptränar mycket är det oerhört viktigt att välja rätt skor för att förhindra skador. En viktig aspekt kan vara att se hur dina fötter lutar, det vill säga om dina fötter har pronation eller supination. Som tur är finns det löparskor för båda delar, men det gäller för dig att veta vilken sort du behöver. Tänk också på att acceptera skador som uppkommer och stressa inte på kroppen innan den är redo för träning igen. Sätt långsiktiga och realistiska mål för dig själv.