Friidrottsevenemang – besökarens guide

Det är ju inte bara atleter som besöker friidrottsevenemang utan sporten drar även åskådare i stora mängder och visst är det charmigt att besöka ett utomhusevenemang under sommarhalvåret, framför allt när vädret är vackert. Förutom att skaffa biljetter så finns det dock några saker du bör tänka på.

För det första, klä dig efter väder. Hänger regnet i luften så ta med regnställ eller regnponcho. Paraply i all ära men för det första täcker det aldrig benen när det regnar ordentligt ocRelais_4x400_m_Jeux_olympiques_2008h för det andra så kommer du inte bli populär när du skymmer sikten för alla bakom din rygg. Blåser det kan regnstället också skydda mot kalla vindar eftersom plagg som är vattentäta också är vindtäta. Ett litet minus är dock att du lätt blir svettig och därmed kall från insidan.

För det andra, ha gärna en keps eller annan form av huvudbonad med skärm. Vid regn kommer kepsens skärm att skydda ögonen från vattendroppar och vid starkt solsken skyddar den huvudet från värme. Trots att det verkar bakvänt så hjälper alltså en keps även när det är riktigt varmt. Vid stark sol och värme kan, i och för sig, ett paraply komma till nytta för skuggans skull. Men ännu en gång, du blir inte uppskattad om du skymmer sikten för alla andra.

För det tredje, ta med mat och dryck. Glömt inte vattnet om det är varmt, det är inte bara idrottarna som måste tänka på vätskenivån. Det samma gäller även för publiken. Visst, det går att köpa på plats för det mesta men det har sin charm att duka upp sin egen picknick. Recept på bra mat att ta med sig finns på flera hemsidor som bland annat matklubben.nu.

Och slutligen, ta med någonting att sitta på. Det är inte säkert att det finns tillgång till sittplatser för alla i publiken. Detta brukar framgå i det PM som skickas ut av arrangörerna men det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och i alla fall ta med en filt att sitta på.