Hitta rätt skor – en snabbguide

Oavsett vilket sport du utövar är det viktigt att hitta rätt skor. Vilken typ beror förstås på vilka specifika behov du har, och vilken idrott du utövar. Men det finns ändå några generella saker du bör ha i åtanke innan du handlar skor.

Storlek
Det här har de flesta koll på, men en viktig sak att tänka på när du handlar löparskor är att inte köpa för trånga par. Foten sväller ofta under löpturen, särskilt under längre sträckor. Därför är det bra att ha 4-6 millimeter tillgodo.

Closeup of female runner shaved feet in running shoes going for a run on the road at sunrise or sunset. Shallow depth of field, toned with instagram like filter, flare effect.

Pronation
Dina fötter lutar i regel lite inåt för att för att parera stöten mot underlaget. Det kallas “pronation.” Det här är högst individuellt, och det finns de som har hög och de som har låg pronation. Om du gör tvärtom — det vill säga lägger fokus på utsidan av foten — kallas det supination. En kraftigare pronation kräver i regel extra uppbyggnad på sulans insida. Om du är osäker på hur din pronation ser ut kan du titta på dina gamla löparskor och se vilken sida av sulan som har störst slitage.

Fotvalv
Fotvalvet bör även det guida ditt val av skor. Har du ett lågt fotvalv kan du behöva en sko med pronationsstöd då det ofta innebär en överpronation. Har du istället ett medelhögt fotvalv har du fler modeller att välja bland, och ofta kan en neutral sko passa bäst.

För att ta reda på hur ditt fotvalv ser ut kan du fukta din fotsula och ställa dig på ett papper. Därefter ser du på markeringen hur ditt valv ser ut: Ju mer av fotavtrycket som syns desto lägre fotvalv.

Modellen
När du benat ut din pronation och fotvalv återstår formen. Alla fötter är olika. Vissa har högre vrister medan andra är platta. Men även fotbredd spelar in. En del har väldigt smala fötter och en del väldigt breda. Det här speglas också i utbudet av skor med stor variation av modeller med smal eller bred passform. Här går du helt enkelt efter känsla. Känn efter vilken som känns bra på foten och hitta en som låter dig undvika skav och irritation.