Inom alla sporter drabbas man av skador, och när man tränar på elitnivå inom friidrott kan minsta lilla sträckning vara förödande för karriären, särskilt om skadan sker tätt inpå en stor tävling. Det är därför viktigt för friidrottarna i landslaget (och även de som tävlar på lägre nivåer) att ha tillgång till både sjukvård och friskvård från en sjukgymnast, som kan hjälpa dem att förebygga skador, och behandla dem när de har blivit skadade.
En sjukgymnast är utbildad inom fysioterapi, och är således expert på sjukdomar som uppstår i kroppens rörelseorgan, det vill säga muskler, leder, skelett och nerver. En sjukgymnast är vanligtvis specialist på att arbeta rehabiliterande, det vill säga behandla en skada som redan uppstått, men kan också arbeta förebyggande för att förhindra att skador uppstår.
Det är med andra ord inte konstigt att det ingår en sjukgymnast i det medicinska team som följer med landslaget på tävlingar. Under lång tid innehades den rollen av Inger Karlsson, som är den sjukgymnast som har hjälpt bland annat Christian Olsson, Stefan Holm och Carolina Klüft. Detta har hon gjort både i egenskap av medlem i friidrottslandslaget och som privat aktör. Karlsson valde nämligen att lämna landslaget, efter att ha arbetat för förbundet i 10 år. Anledningen till att hon valde att sluta var att ersättningen var för dålig – det medicinska team som följer med på tävlingar får en ersättning på 400 kronor per dag, vilket enligt Karlsson inte ens räckte till att ”täcka telefon och hyra då jag var borta”.
Även om man som friidrottare på lägre nivå inte har möjlighet att regelbundet besöka en sjukgymnast privat, så som Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson gjorde hos Inger Karlsson efter att hon lämnat landslaget, kan det vara en bra idé att precis som hos en tandläkare göra årliga kontroller. På det sättet kan man upptäcka i tid om man till exempel belastar fel eller gör något annat som kan leda till en skada längre fram.