Alla atleter behöver ha höga krav på sin kost. Så länge du arbetar med kroppen är det av högsta vikt att du tillförser kroppen med rätt byggstenar för att orka med aktiviteterna. Det gäller i allra högsta grad friidrottare. Oavsett om du sysslar med långdistanslöpning eller kulstötning är kosten central för att skapa rätt förutsättningar för maximal prestation. Som tur är finns det kostråd som gör det enklare att lista ut vad du behöver äta. Här är några viktiga kostdelar som alltid bör finnas med i dina tankar när du gör i ordning en måltid före eller efter träningen.
Kolhydrater är viktig energi för en kropp i arbete. Även om du kan klara dig relativt länge utan kolhydrater i vardagen är det betydligt svårare om du vill prestera på hög nivå. När du idrottar under en längre period är det kolhydrater som är kroppens huvudsakliga energidepåer. Det gör att du kan känna stor skillnad mellan att springa ett långlopp med mycket kolhydrater i kroppen – och att göra det utan kolhydratladdning inför loppet. Vanliga kolhydratskällor inkluderar exempelvis pasta och ris och ger dig nödvändig energi för att orka igenom hela tävlingen eller träningspasset. Dessutom ger det dig möjlighet att återhämta dig efter passet.
Protein är ännu mer centralt i träningssammanhang. Det är protein som ser till att dina muskler växer sig större och starkare när du tränar. Protein är viktigt för alla idrottare, men särskilt centralt är det därför för friidrottare som sysslar med explosiva grenar. Om du spenderar mycket tid i gymmet vet du att protein måste ätas för att få optimala resultat. Alla kastgrenar liksom sprintlöpning är idrotter där protein tillhör måltidens huvudsakliga näringsämne. Här är kött ett alternativ, men det finns gott om alternativ – som bönor och nötter – för vegetarianer.
Som friidrottare vill du förstås undvika skador och sjukdom i möjligaste mån. Här är kosten en väsentlig del för att hålla ditt immunförsvar på topp. Genom att äta mycket vitaminer och mineraler – som ofta hittas i grönsaker – kan du se till att minimera skaderisken samtidigt som du skyddar dig emot förkylningar och influensa.