Konkurrensen inom friidrott är hård och ju närmare en idrottare kommer toppen desto mer krävs för att slåss om pallplatserna. Fysiskt vet de flesta hur de ska träna men även den mentala träningen är viktig för att kunna prestera optimalt. Det är inte bara elitidrottare som har nytta av mental träning. Även motionärer som vill hålla igång sin träning och förbättra sina resultat kan ta hjälp av övningar för att stärka sin motivation och mota bort negativa tankar.
Grunden i att må bra psykiskt handlar förstås om att ta hand om grundläggande saker som kost, sömn, vila, relationer o.s.v. Mental träning handlar om att kunna slappna av och fokusera vid rätt tillfälle. Mental träning i sin enklaste form kan vara att ibland göra något helt annat än att träna eller planera kost, massage och skriva träningsdagbok. Hjärnan får då slappna av och fokusera på något annat än nästa träningspass eller tävling. En aktivitet som minigolf med vännerna gör det möjligt att släppa tankarna på friidrotten och byta fokus ett tag. Minigolf kräver stor koncentration och gör att det är svårt att tänka på något annat under tiden.
Oavsett om du är elitidrottare eller motionär kommer du att hamna i mentala svackor, t.ex vid en skada, då träningen går trögt och motivationen är lägre än vanligt. För att bibehålla energin och träningslusten är ett bra tips att läsa inspirerande artiklar eller följa peppande personer på sociala medier.
Kom igång med mental träning
Konkurrensen och pressen att prestera på topp gör att många friidrottare tar hjälp av mental träning för att nå framgång. Mental träning hjälper inte bara elitidrottare utan även många motionärer har nytta av mental träning för att skapa balans i livet.
En människa tänker c.a. 65 000 tankar varje dag. Av dessa tankar är ungefär 95 % samma som tänktes dagen innan. Det blir dryga 3 000 nya tankar varje dag. Genom att se till att använda de nya tankarna på ett positivt sätt finns möjligheten att bygga ett starkare psyke. Så småningom kan mental träning bidra till att få majoriteten av tankarna att vara positiva och stärkande.
Första steget är den grundläggande mentala träningen. Den grundläggande träningen innebär övningar som lär hjärnan att slappna av och får även kroppen att slappna av. När den grundläggande träningen har skapat förmågan till avslappningen är steg två den målinriktade mentala träningen. Målinriktad träning handlar om visualisering och fokus. Metoden går ut på att visualisera målet som om det redan har uppnåtts. En idrottare kan t.ex. se sig själv springa först över mållinjen eller hoppa över en viss höjd. Målbilden ska ge positiva och glada känslor. För att den målinriktade mentala träningen ska fungera gäller det att målet är tydligt och realistiskt.